Съвремие и имперски блясък във „Византия“ на Николай Табаков

Това не е “класически” съвременен роман

Политици крадат бизнес, журналист воюва с депутати, любов като на кино…
На пръв поглед новата книга на Николай Табаков е “класически” съвременен роман, но … само до първата една четвърт. “Византия” (издателство “Изток-Запад”, поредица “Срещу времето”) всъщност има две сюжетни линии и едната от тях напълно отговаря на заглавието на романа, тъй като се развива по времето на император Юстиниян през 6 век.

Главният герой е журналист, който не иска да се занимава с бизнеса на баща си. След смъртта на бащата обаче той е принуден да тръгне против волята си. Той е и връзката между двете сюжетни линии, явявайки се потомък на един от героите от Византийския свят.

Както и в досегашните романи на Николай Табаков (предпоследният му – “Няма да е все така”, спечели наградата на Съюза на българските писатели за 2009 г., а последният – “Да”, беше издаден на сръбски и немски език), и тук са поставени вечните екзистенциални въпроси, които си задава всеки човек, търсещ себе си. Водеща нишка през двата сюжета е христянството, което авторът определя като най-голямата придобивка на България от древна Византия.

“Мястото на Византия в сърцето на българина е противоречиво”, казва Николай Табаков. “От една страна българската историография непрестанно ни показва Византийския свят като враг. От друга – и в миналото, и сега съществува едно противоборство между Изтока и Запада. Тази книга цели да обърне стереотипи в мисленото, да покаже къде е коренът и мястото на държавите от Източна Европа, да обоснове една заслужена гордост, която трябва да се отстоява”.

Lifecafe (http://www.webcafe.bg) 02.12.2013